Jak konzervovat domácí sirupy? Přinášíme několik tipů, jak prodloužit jejich trvanlivost
Domácí sirupy nejčastěji připravujeme z ovoce nebo bylinek. Jsou husté, sladké a můžeme je proto využít jako sladidlo do oblíbených nápojů, limonád, nebo dezertů. Při správném uchování nám budou k užitku po celou zimu.
Kdo jednou vyzkouší výrobu domácího sirupu, zjistí, že se mu nic nevyrovná. A to nejen chutí, ale i složením. Nejčastěji sirupy připravujeme na jaře, když kvetou byliny a poté během léta z čerstvého ovoce. Zastudena vyrobený sirup nám vydrží přibližně dva týdny, vařený o něco déle. V následujícím článku vám poradíme, jak trvanlivost sirupu prodloužit a správně sirup konzervovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak konzervovat domácí sirup
Příprava sirupu nám zabere čas, proto by byla škoda, kdyby se brzy zkazil. Základem správné konzervace jsou čisté lahve, které jsou vyvařené a to i s víčky. Poté je necháme zchladnout a sirup plníme až do vychladlých lahví. Cukr v sirupu musí být zcela rozpuštěný a při plnění se sirup nesmí dotýkat hrdla lahve. Pokud nám sirup přeteče, hrdlo lahve dobře otřeme z vnitřní i vnější strany. Dalšími tipy, úspěšně prodloužíme životnost domácího sirupu.
- Přidáním 1-2 lžiček alkoholu (vodky nebo slivovice) do lahve se sirupem, vytvoříme ochrannou vrstvu proti plísním. Po otevření stačí injekční stříkačkou alkohol vysát.
- Výborným konzervantem je citronová šťáva nebo kyselina citronová, kterou přidáváme zároveň s cukrem. Postará se i o příjemné okyselení sirupu.
- Do další sezóny nám bez potíží vydrží zavařené sirupy. Můžeme je zavařit v uzavřených sklenicích při teplotě 90 °C po dobu asi 10 minut nebo v otevřených lahvích ve vysokém hrnci naplněném vodou 2 cm pod hrdlo lahví. Zahříváme na 75 °C po dobu 10 minut.
Bylinný sirup z oblíbených bylinek
Připravte si podle našeho video-návodu sirup z nejoblíbenějších bylinek, meduňkových lístků, levandule a máty, který se výborně hodí na přípravu letních limonád i oslazení zimních čajů. Má skvělou vůni, chuť a spoustu zdravotních benefitů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře