Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším druhům rýže patří rýže jasmínová a Basmati (obě jsou dlouhozrnné), Arborio, rýže natural (hnědá - je částečně oloupaná), rýže červená, černá, rýže na sushi. Rýže parboiled nepatří mezi odrůdy, ale vzniká formou zpracování (je předvařená, po uvaření krásně pevná a sypká)
Rýže neobsahuje cholesterol, je lehce stravitelná a sacharidy, kterých obsahuje až 75 %, umožňují využívat energii z rýže postupně. Dále obsahuje vlákninu a minimum tuku, je tedy velmi vhodná i při zažívacích obtížích. Pro svou konzistenci a neutrální chuť ji mohou i kojenci.
Správná příprava rýže
Vaření se hodí spíše pro kulatozrnné druhy rýže, kdy můžete rýži uvařit ve vodě nebo ve vývaru na rizoto, či v mléku, pokud z ní připravujete nákyp nebo kaši. Na všechna jídla, která mají kašovitou, krémovitou konzistenci se hodí právě tahle drobnější, baculatá, krátká zrníčka rýže. Uvaříte z nich italská krémová risotta, mléčné kaše, základy pro rýžové nákypy nebo na suši. Tahle rýže se před vařením nikdy neproplachuje, při vaření a míchání pak uvolňuje škrob, lepí se a houstne.
Naopak dušení pod pokličkou použijete tehdy, pokud má být výsledná rýže krásně nadýchanou samostatnou přílohou nebo ji chcete přidat do salátu. Použijte rýži s delšími a špičatými zrnky (nejlépe rýži basmati a rýži jasmínovou).
Co je potřeba na přípravu rýže?
Na jednu porci:
cca 80 g dlouhozrnné rýže, kterou si po odvážení přesypeme do hrnku - stejným hrnkem pak do rýže odměříme vodu
1 lžíci oleje
sůl
A k ruce vařečku a širší a nízký kastrol s poklicí, aby byla vrstva rýže co nejniží a spodní část pak nebyla upěchovaná váhou rýže nad ní .
Dušení přílohové rýže
-
Odměřenou rýži ve větší míse několikrát dobře properte ve vodě, nakonec ji můžete na cedníku i spařit. Odtékající voda z rýže by už měla být zcela čistá, čirá. Zbavíte ji tím možných nečistot a části škrobu, po uvaření nebude tolik lepkavá. V cedníku rýži nechte dobře okapat.
-
V nízkém a širším kastrolu rozehřejte tuk a na něm za stálého promíchávání zlehka opečte okapanou rýži. Rýže se obalí tukem, rozvoní se (nesmí zhnědnout) a zesklovatí.
-
Rýži osolte, zalijte horkou vodou v poměru 1:1,5 (nebo 1:1,75, podle druhu rýže, parboiled potřebuje větší množství). Při tomhle poměru se všechna voda vstřebá a hotová rýže bude sypká. Pro lepší chuť i vůni můžete přidat půlku oloupané větší cibule, do které jste shora napíchali pár voňavých hřebíčků.
-
Rýži v kastrolu přiveďte k varu, zakryjte a při mírné teplotě duste do měkka (cca 15 minut). Míchat už není třeba.
-
Hotovou rýži nechte pod poklicí chvíli odpočinout a pak ji načechrejte dvouzubou vidličkou, tím získáte nadýchanou přílohu s oddělenými zrnky.
Pokud si nejste jistí dobou varu, prostě rýži přiveďte k varu a během dušení ji ochutnávejte, až bude pro vás tak akorát.
Máte připravenu tu nejjednodušší dušenou rýži. Chcete-li ji více ochutit, v rozehřátém oleji zpěňte nejprve drobně krájenou cibuli a na ní teprve osmahněte rýži. Nebo v oleji nechte osmahnout a rozvonět mletou papriku či kari koření a na tomto základu pak připravte rýži. Můžete připravit rýži staročeskou, kde přijde do základu slanina, cibule, česnek a majoránka, rýži šunkovou, žampionovou nebo pažitkovou, či rýži se zeleným hráškem.
Jak správně uvařit přílohovou ryží
-
Rýži můžete uvařit, pokud si netroufáte na její dušení. Stejně jako v prvním případě i tuto rýži dobře propláchněte, zalijte větším množstvím osolené vody a uvařte (cca 20 minut).
-
Rýži při vaření více hlídejte a ochutnávejte, ať ji nerozvaříte příliš.
-
Uvařenou rýži sceďte a můžete podávat. Jen počítejte s tím, že s vodou vylejete i část živin.
-
I tahle rýže je vhodná jako přílohová nebo ji můžete vložit do vývaru místo nudlí - pokud byste ji vařili přímo v tomto vývaru, rýže by ho zakalila.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí nudličky na způsob kaťáku: Variantě známého retro pokrmu dodá typicky ostrou chuť nejen feferonka
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
Komentáře