Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Pečené a dušené maso se může podávat na různé způsoby, ať už s knedlíkem, s bramborami, rýží nebo chlebem. Ceněná bývá lákavá zlatohnědá kůrčička, která mu dá tu správnou chuť.
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička, která je pro správnou chuť hotové pečeně důležitá. Můžeme ji získat buď tak, že maso na začátku tepelné úpravy rychle opečeme v troubě při vyšší teplotě, a pak teplotu snížíme, nebo ho nejprve osmahneme na pánvi, a pak buď přendáme do pekáčku a necháme dopéct v troubě, či použijeme k dušení např. s cibulkou a dalšími surovinami podle konkrétního receptu.
Jak osmahnout maso na pánvi
Na pánvi dobře rozehřejeme olej. Položíme do něj maso a osmahneme ho ze všech stran do zhnědnutí. Přitom ho obracíme pomocí obraceček a můžeme si pomoci lžící. Zásadně do masa nepícháme vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva. Maso můžeme už na pánvi dochutit kořením.
Podlévání masa v troubě
Pokud osmahnuté maso přendáme z pánve do pekáčku a vložíme do trouby, tak na pánvi obvykle zůstanou připečené zbytky masa a bylo by je škoda nevyužít. Proto do pánve přidáme trochu tekutiny (vody nebo vývaru), ohřejeme k varu a po chvíli pánev dobře "vyškrábeme". Získanou voňavou tekutinu použijeme na podlévání masa v troubě.
K masu výborně chutná knedlík a zelí nebo některá z oblíbených omáček. Podle následujícího receptu si k masu můžete uvařit výborné bramborové knedlíky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře