Jak správně sušit kopřivy na čaj. Připravte si oblíbenou bylinku na celý rok
Díky všestranným zdraví prospěšným účinkům je kopřiva dvoudomá ceněná rostlina, kterou stojí za to průběžně užívat např. formou čaje. Díky jejímu širokému rozšíření si ji můžeme nasbírat a usušit sami.
Jak sušit kopřivy
Pro přípravu kopřivového čaje sbíráme listy a výhonky, které pozvolna sušíme ve stínu a na dobře větraném místě. K tomuto účelu nám v domácích podmínkách dobře poslouží sušička, případně trouba. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Při zapaření listy zčernají a nebudou vhodné k použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché sušení kopřiv
Rostliny také můžeme rozložit na sušák na prádlo. V tenké vrstvě dosáhneme dobrého provzdušnění rostlin. Aby nám rostliny nepropadávaly, položíme přes sušák před jejich rozložením tenkou bavlněnou látku nebo starou záclonu.
Správně usušené kopřivy
Usušené listy by měly šustit a při stisknutí se lámat. Usušenou bylinu skladujeme v uzavřených skleněných nádobách v suchu a temnu. Využijeme k tomu komoru nebo uzavřenou skříň. Usušenou kopřivu na čaj spotřebujeme do jednoho roku.
Z kopřiv si můžete připravit také sirup. Následující video poradí, jak na to:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře