Jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly? A víte, kdy je osolit? Vyzkoušejte jednoduché rady
Fazole jsou velmi výživné, o tom není pochyb, navíc jsou velmi levné a když se dobře připraví, výborně chutnají. Jejich použití je univerzální - od polévek, pomazánek, hlavních jídel, až po bezlepkové brownies. Pokud máte problém s nadýmáním po konzumaci fazolí, vyzkoušejte osvědčené rady pro jejich namáčení a vaření.
Fazole nám dodají pořádnou dávku bílkovin, v našem jídelníčku mají důležité místo, stejně jako další luštěniny. Obsahují hodně vlákniny, jsou zdrojem vitaminu B a železa. Pro vegetariány jsou úžasnou potravinou, ale prospějí každému. Při konzumaci fazolí získáme potřebnou dávku energie, přitom ale neobsahují cholesterol a mají v sobě jen málo tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Různé druhy luštěnin
Fazolí je velké množství druhů, které se liší velikostí a barvami. Patří, stejně jako čočka, hrách, sója a cizrna, do rodiny luštěnin. Postup při vaření všech je velmi podobný. Pokud hledáme luštěninu, která je rychle uvařená a nenadýmá, tak nejspíš sáhneme po červené čočce - ta je zvlášť vhodná pro menší děti a nepotřebuje namáčení.
Jak uvařit fazole, aby nenadýmaly
Postup je velmi jednoduchý a pokud fazole namočíme na dostatečnou dobu, uchovají si pěkný vzhled a hezký povrch i po uvaření:
- Nejprve fazole zkontrolujeme, aby v nich nebyl např. kamínek.
- Propláchneme je studenou vodou - nejlépe v sítu pod tekoucí vodou z kohoutku.
- Dáme je do vhodné nádoby a zalijeme studenou vodou. Namáčet by se měly nejméně 8 hodin, ideálně přes noc.
- Před vařením je znovu propláchneme a vždy vodu, ve které se fazole namáčely, vylijeme. Uvolnily se do ní látky (sacharidy tvořící plyny), které vyvolávají nadýmání.
- Fazole dáme vařit. Nejprve je uvedeme do varu, poté teplotu ztlumíme a vaříme je pozvolna do změknutí.
- Nikdy při vaření nepřidáváme sůl, protože by slupka na fazolích ztvrdla.
- Pokud se na povrchu utvoří pěna, odstraníme ji.
- Při vaření můžeme přidat oblíbené bylinky, které působí proti nadýmání např. bazalku, bobkový list, tymián, fenykl, římský kmín.
- Různé druhy fazolí potřebují odlišnou dobu vaření - doba se liší podle velikosti a druhu fazolí, záleží i na délce jejich namočení. Dostatečné namočení zkrátí potřebnou dobu vaření přibližně na polovinu.
- Tip: Vaření fazolí si usnadníme buď použitím pomalého nebo tlakového hrnce.
Dobrá zpráva na závěr: Ti, kdo konzumují fazole i jiné luštěniny pravidelně, říkají, že nadýmání je časem trápí výrazně méně.
Co dobrého z fazolí
Podle následující receptu s názorným videem můžeme uvařit skvělé fazole po mexicku. Oceníte je, pokud máte rádi pikantní rajčatové omáčky. V pokrmu nechybí ani kukuřice, chilli a česnek. Další bohatou fazolovou inspiraci najdeme v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit chutné, levné a výživné pomazánky z luštěnin. Nejoblíbenější recepty na cizrnovou a fazolovou pomazánku
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Komentáře