Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Likérové neboli koňakové špičky patří ke klasickým retro zákuskům, jejichž obliba stále roste. V mnoha domácnostech se špičky připravují tradičně na Vánoce, protože vaječný likér, kterým jsou naplněné, k vánočním svátkům patří.
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika důležitých úkonů, které jsou pro výrobu špiček zásadní a my vás s nimi seznámíme.
První fáze přípravy špiček
- Den předem si připravte dětské piškoty, linecká kolečka nebo piškotové buflery. Vršky namočte do čokolády, rozložte je na tác a nechte vychladnout.
- Vaječný likér smíchejte s trochou sušeného mléka nebo škrobu. Likér mírně zhoustne a nebude ze špiček vytékat.
- Ve 200 ml vody svařte 140 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky a 10 g kakaa do husté kaše, kterou zakryjte fólií a nechte vychladnout.
Druhá fáze přípravy špiček
Budeme tvarovat duté komínky:
- Necháme mírně změknout 200 g ztuženého tuku Omega nebo Iva. Tuk ušleháme s kakaovou kaší do jemného krému.
- Naplníme cukrářský sáček se speciální špičkou a na piškoty s čokoládou vytlačujeme duté komínky v potřebné výši.
- Nemáme-li špičku, stříkáme ze sáčku s ustřiženým růžkem krém tak, abychom vytvořili věžičku. Vršek necháme otevřený. Část krému si ponecháme.
Třetí fáze přípravy špiček
Pokud jsme došli až sem, máme téměř hotovo:
- Naplníme dutinky vaječným likérem. Nyní se uvidí, jestli jsme někde neudělali dírku - pokud ano, hned ji opravíme krémem.
- Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a vršek zákusku uzavřeme růžičkou.
- Rozpustíme v horké lázni čokoládu. Špičky postavíme na mřížku a pomocí lžíce je čokoládou polijeme.
Vaječný likér je součástí Vánoc stejně jako cukroví nebo vánočka. Podle našeho videa si můžete připravit několik druhů sladkých vánočních likérů:
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Jak plnit cukrářský sáček, aby nebyla náplň všude okolo? Videonávod vám poradí
5 zákusků do skla: Likérovou špičku, mrkvový dort nebo cheesecake můžete servírovat i zcela netradičně. Jak na to?
Komentáře