Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
Hlíva má prokázané výborné zdravotní účinky pro prevenci a potlačení vývoje některých nádorových onemocnění, pro boj s vysokým cholesterolem a posilování imunity. Hlívy je několik druhů. V přírodě má sezonu od podzimu do jara a v mírné zimě ji lze nalézt na listnatých stromech, např. na vrbě, topolu, buku či dubu.
Nejznámější z hlív je hlíva ústřičná, kterou můžeme také koupit téměř ve všech obchodech se zeleninou. Hlívu lze pěstovat i v domácích podmínkách a není to příliš složité, jen musíme dodržet určitá pravidla. Koupíme sadbu a naočkujeme připravený špalek vhodného stromu. Správně prorostlé podhoubí pak plodí i několik let. Také rychlé pěstování na pšeničné slámě si našlo své fanoušky, i když je poněkud náročnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zacházet s hlívou ústřičnou
U hlívy se sklízí celé trsy vylamováním. Hlívu můžeme vařit, dusit, opékat, smažit, grilovat i udit. V některých zemích hlívu dokonce nakládají, stejně jako se u nás nakládá kysané zelí. Měkčí a lépe stravitelné jsou klobouky, třeně musíme déle tepelně upravovat, nebo je naopak usušit a pak rozemlít na houbový prášek, který používáme jako koření. Hlívu můžeme mrazit po předchozím předvaření nebo blanšírování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Předkrmy a saláty s hlívou
Hlívu můžeme zavařit a použít jako lesní houby - buď ve vlastní šťávě nebo do octa, a pak využít do salátů, pomazánek a dalších zajímavých teplých i studených houbových pokrmů. Hlívu upotřebíme i do slaného závinu.
Polévky s hlívou
Oblíbené jsou s hlívou polévky, nejznámější je asi falešná dršťková. Ale hlíva ochutí a obohatí i bramborové, zeleninové nebo luštěninové polévky. Polévka s hlívou může být dětsky jemná nebo naopak chlapsky pikantní.
Omáčky s hlívou
Jako vaříme rádi oblíbené smetanové nebo gulášové omáčky s lesními houbami, můžeme je připravit i s čerstvou hlívou. Pro ještě intenzivnější houbovou chuť můžeme využít houbový koncentrát z hub lesních.
Bezmasé pokrmy s hlívou
Zapékané brambory nebo těstoviny jsou výborné a zdravější s hlívou, když ji použijeme místo masa. Hodí se i do rizota nebo do zeleninové směsi k zapékání. Hlíva se báječně hodí ke zdravým obilovinám jako je bulgur, quinoa apod.
Hlíva v hlavní roli
Hlíva nemusí být jen doplněk jiných jídel, ale můžeme z ní připravit řízky, karbanátky, minutku nebo ji grilovat. Vždy to bude dobrota. Pro rychlé úpravy je dobré hlívu předem podusit ve vlastní šťávě, zvlášť pokud zpracováváme i třeně.
Chuťovky a speciality s hlívou
Když nás „honí mlsná“ a máme chuť na něco pikantního, můžeme i v tomto případě sáhnout po hlívě. Hlívu lze marinovat, připravit z ní toustovou pomazánku nebo vyrobit škvarečky.
Pokrmů z hlívy a s hlívou je mnoho a máme možnost je vyzkoušet a pochutnávat si zdravě po celou její sezonu. Náš následující videorecept ukazuje, jak připravit výbornou omáčku z hlívy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Jak bezpečně zmrazit houby, aby neztratily na své plné chuti?
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Komentáře