Proč praskne knedlík při vaření. Máme pro vás jednoduché triky, jak tomu předejít
Výroba houskových knedlíků není příliš složitá a přesto se někdy stane, že nám při vaření prasknou. Nejenže pak nejsou hezké, ale prasklinou do sebe natáhnou vodu a jsou rozmáčené. Co dělat, abychom tomu zabránili?
Aby se knedlíky povedly, musíme dodržet pár jednoduchých pravidel. Kynuté těsto vypracujeme raději z hrubé mouky než z polohrubé, se žloutky místo celých vajec a s vlažným mlékem, nikoliv se studeným. Kostičky housky, staré minimálně jeden den, zamícháme až do hotového těsta, aby se nerozpadly.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Aby knedlíky při vaření nepraskly
Je to jednoduché - nechte se inspirovat našimi radami.
- Uhladíme povrch knedlíku rukama namočenýma ve vodě a poté dáme vařit.
- Místo polohrubé mouky volíme raději hrubou mouku, aby byly knedlíky nadýchané a vláčné.
- Pokud pospícháte, uvařte knedlíky s práškem do pečiva, jsou rychlé a stejně dobré jako ty kynuté. Pokud to však přeženete s množstvím prášku, knedlík může také prasknout.
- Těsto na knedlíky musí být dostatečně nakynuté, aby při vaření příliš nezvětšily svůj objem, to je hlavní příčina praskání. Po vytvarování šišek necháme knedlíky pod čistou utěrkou odpočívat alespoň půl hodiny.
Rady našich babiček
I u našich maminek a babiček můžeme hledat inspiraci. Záleží na vás, kterou variantu vyzkoušíte. A jaké jsou?
- přidání jedlého oleje do vařící vody
- přidání skořápek od vajec do vody
- vařit jen zvolna, aby se knedlík rychle nenafouknul
- přidání lžíce mouky do vařící vody (škrob zatáhne povrch knedlíku)
- nalití lžíce octa do vody
- vaření knedlíků v páře nebo v utěrce
Jeden z mnoha receptů na kynuté knedlíky můžete vidět v našem videu. Jak vaříte knedlíky vy, aby nepraskly? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby houskové knedlíky byly krásně kypré? Stačí si vybrat jeden ze tří postupů a zvládnou je spolehlivě i začátečníci
Jakou použít mouku na kynuté přílohové knedlíky, aby byly lehké jako obláček? Ne každý používá tu nejvhodnější mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře