Zeleninové lečo na zimu
Suroviny pro 2 dávky
2 dávky
Nutriční hodnoty
Energie | 20 993 kJ / 5 018 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,00 g |
Tuky | 266,40 g |
Vláknina | 140,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 20,40 g |
Sůl | 50,00 g |
Sacharidy | 535,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto množství surovin je asi na 17-18 sklenic o objemu 3 dl.
Tento recept znám už dlouho, po nějaké době jsem ho opět využila.
Někdo zavařuje jen papriku a rajčata ve vlastní šťávě, nám více chutná podušená směs s tímto složením podle tohoto postupu. I když je tam cukr a ocet, tak množství je na 6 kg zeleniny. Kdo by přece jen měl obavy, tak množství octa a cukru sníží, nebo vynechá úplně. Jen připodotknu, že ocet i cukr bývá uveden i ve složení kupovaného zeleninového leča.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 12. 2023 21:39
Dagmarak: Ty povolené odrůdy, které se pěstovaly na chuť už nejsou. Jsou jen geneticky modifikovány, na co největší výnos a objem plodu. Na chuť se kašle. Prodávají se tuny vody v rajčatech, ne chutná rajčátka. Bohužel! Stejně tak, paprika a další zelenina.
28. 12. 2023 20:26
Dagmarak: Děkuji za vysvětlení, ale i přesto mě to mrzí.
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé.
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé.
28. 12. 2023 15:05
Alzbetina Prk.: Vyzkouším, děkuji za typ
28. 12. 2023 15:03
Dagmarak: k těm rajčatům: právě že vyšlechtěné odrůdy jsou sladké, zkuste příští rok místo permasemínek zasadit normální Tornáda F1 a myslím, že budete mile překvapená, že rajčata jsou sladká
28. 12. 2023 11:55
Merylas: To v žádném případě není Vaše chyba nebo chyba receptu. Ráda zkouším nové recepty - některé si zařadím, jiné poupravím. Tento recept jsem si založila s poznámkou a ráda se k němu budu vracet. Zřejmě prostě máme každý jiné chutě. Množství jsem snížila na polovinu, ale asi byla rajčátka kyselejší. Je stejně zvláštní, že jsou rajčata ze zahrádky rok od roku kyselejší nebo zcela bez chuti. Už hodně dlouho jsem nevypěstovala rajčátka se sladkou chutí a typickou vůní, jako si pamatuju z dětství. A to kupuji semínka v permasemínkách, kde garantují původní odrůdu.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi.
28. 12. 2023 10:59
Dagmarak: Tak to mě opravdu moc mrzí. A je to tak, každému chutná něco jiného. Záleží taktéž na rajčatech, já používám vyzrálejší ze zahrádky. I když mám v Poznámce uvedeno, že je možné množství snížit, doplním to ještě přímo do receptu.
28. 12. 2023 10:11
Lečo jsem vyzkoušela, ale na nás je přespříliš kyselé - pálí nás po něm strašně žáha. Každému ale chutná něco jiného - jak se říká - sto lidí, sto chutí...
9. 10. 2022 12:52
jitule248: Děkuji za pochvalu a jsem opravdu ráda, že recept nezklamal.
9. 10. 2022 11:18
Letošní léto jsem poprvé zavařovala zeleninu na lečo. Děkuji za tento recept, je opravdu moc dobrý, muž si to také chválil.
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit
24. 8. 2021 19:10
mika59: Taky to pak používám různě, nejčastěji asi do rizota. Zkoušela jsem kdysi různé způsoby konzervace, ale zůstala jsem pak u tohoto receptu.
23. 8. 2021 20:34
Takhle lečo zavařovala maminka a já to dělám taky tak. Pak už stačí jen uzenina a vejce, alespoň u nás. I pod maso je moc dobré..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Bezinkový sirup
tomas392 uvařila před 13 minutami
Pečená krkovička
tomas392 uvařil před 18 minutami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Olgaskvorova uvařila před 20 minutami
Svíčková na smetaně
Choderaviktor uvařila před 1 hodinou
Kuřecí prsa - Havaj
Evule1 uvařila před 1 hodinou
Rychlá škvarková pomazánka
Hanicka81 uvařil před 1 hodinou
Křehké vafle
DanaSim uvařila před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 2 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 10 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Suroviny: rajče, paprika, cibule, sůl, cukr krupice, olej, ocet
Zeleninové lečo na zimu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JO9y
11 názorů