Lilek a jeho užití v receptech. Jak jej vařit, aby zůstal křupavý?
Ačkoliv botanicky se jedná o ovoce, lilek velkoplodý se pěstuje jako zelenina. I proto v kuchyni nachází využití zejména ve slaných receptech. Obsahuje minerály a vitamíny, nejvýznamněji provitamín A, ale pozor! Nejezte ho syrový. To by vám totiž moc nechutnal. Lilek je totiž hodně vodnatý a jeho slupka je tuhá až gumová.
Základní úpravou je lilek naložit do směsi octa, soli a pepře a utřeného česneku. V této lázni jej nechám 24 hodin a pak je možné si na něm pochutnat. Ještě lepší je ovšem lilek zapečený. V této podobě jej najdeme například v receptu baba ganuš, může ale posloužit také jako zdravější náhrada těstovin v italských lasagních.
Aby se vám lilek nerozpekl na kašovitou hmotu, chce to vsadit na dva triky. Zaprvé je potřeba jej před jakoukoliv další úpravou nasolit a nechat vypotit minimálně 30 minut, lépe však hodinu, a šťávu z něj poté důkladně osušit kuchyňskou utěrkou. Před zápekáním rovněž pomůže obalit lilek ve slabé vrstvě mouky a osmažit jej. Díky tomu se hezky zatáhne a zůstane křupavý.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Milujete brambůrky? Vyrobte si jejich zdravou variantu! Výborné jsou celerové nebo polentové
Tortilla s vaječnou omeletou: Nezvyklá kombinace vláčné placky, šťavnatých vajec a křupavé zeleniny překvapí výtečnou chutí