Meloun v oblíbených letních receptech
Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický zahradník by jej za ovoce asi neoznačil, ačkoliv nás ostatní to pro jeho sladkou chuť svádí zařadit jej právě do této kategorie. Tato nejasnost má ale jednu výhodu; meloun díky své specifické chuti poslouží skvěle ve sladkých receptech, ale i v kombinaci se slanými surovinami. Často se jí například obalený parmskou šunkou – a to je opravdu nebeská souhra chutí!
Jak v obchodě poznáte, že máte opravdu zralý kus? Existuje na to několik fíglů. Zkuste na meloun poklepat. Pokud má plodina plný, jakoby kovový zvuk, pak se jedná o zralý meloun. Má-li meloun vyschlou stopku nebo někde na jeho slupce objevíte malý flíček, obojí značí, že již nějakou dobu leží a dozrává, takže i když to možná vypadá nevzhledně, po chuťové stránce je to ten pravý. Pokud kupujete cukrový meloun, dbejte i na vůni. Zralý kousek totiž voní krásně a lákavě.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty vs. fakta: Proč máme pít sklenku červeného vína denně pro zdraví?
Pamatujete nekonečné fronty na mandarinky? Vánoce za socialismu byly noční můra hospodyněk!
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny