Med je skvělý do čaje či na chleba, ale i třeba k pečení masa a cukroví
Med je nejen sladkou pochoutkou, ale také cenným produktem přírody s mnoha využitími, a to nejen v kuchyni. Med je bohatý na cukry, zejména fruktózu a glukózu, ale obsahuje také malé množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mimo to má med antibakteriální vlastnosti a je používán k léčbě různých onemocnění. Ačkoliv je med tradičně tekutý, může krystalizovat a ztvrdnout, což je přirozený proces - tomuto procesu pak z části brání tzv. pastování medu.
Tradiční i netradiční druhy medu
Med můžeme rozdělit do třech základních kategorií, a to na květový (řepkový, slunečnicový, lipový atd.), medovicový (lesní) a smíšený. Podle druhu má pak med specifickou chuť, barvu i vůni (avšak tak jako tak mají společnou základní chuť). "Med" se dá však vyrobit například i z rýmovníku, což je ideální při nachlazení. Dále můžete vyzkoušet med z jehličí, máty, pampelišek nebo sedmikrásek. Tady už se medy chuťově liší.
Nejoblíbenější recepty s medem
Co se týče využití v kuchyni, med se používá jak ve sladké (běžněji), tak i ve slané kuchyni.
- Med je například typický pro litý perník i perníčky, medovník či medové cukroví,
- dá se jen tak namazat na chléb s máslem,
- používá se běžně jako náhrada bílého cukru
- vyrábí se z něj marináda na králičí maso, kuře nebo žebra,
- hojně se používá jako sladidlo do čaje.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19