Jak se dělá pampeliškový med? Vydejte se nasbírat první jarní květiny
Žluté hlavičky pampelišek v trávě napovídají k tomu, že první jarní dny jsou tady a příroda se probouzí. Pampeliška obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, lístky můžeme přidat do jarního salátu, z hlaviček uvařit med.
Pampeliška není pouze plevelem, který máme každý na své zahradě, ve skutečnosti se jedná o velmi užitečnou bylinu plnou vitamínů i minerálních látek. Pampeliškový med vyrábíme pouze ze tří surovin - z hlaviček rostliny, citrónu a cukru.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pampeliškový med
Na toto sladidlo budeme potřebovat: Zhruba 300 hlaviček pampelišek, dále šťávu z 1 citronu, 1 pomeranč, 1 l vody a 1 kg třtinového cukru.
- Květy pampelišek očistíme od nečistot a vyfoukáme od malých broučků.
- Hlavičky vhodíme do hrnce a přidáme šťávu z citrónu, rozkrájený pomeranč a vodu. Povaříme 10 minut, než se voda zabarví do světle hnědé.
- Odstavíme hrnec a necháme macerovat 24 hodin v chladu a temnu.
- Další den scedíme, přisypeme cukr, znovu zahřejeme a necháme 30 minut vařit do konzistence sirupu. Stále mícháme, a jakmile se směs začne táhnout, rozlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.
Jak postupovat při výrobě pampeliškového medu vám poradí také videorecept, který vás provede postupem krok za krokem. Napište nám, jak se vám med povedl.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 19 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Pampelišky jsou přírodní poklad: Vyrobte si pampeliškový olej, využijete jej třeba při opalování
Jak konzervovat domácí sirupy? Přinášíme několik tipů, jak prodloužit jejich trvanlivost
Komentáře