Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldová mouka je plná důležitých živin, navíc dobře chutná. Můžeme ji při pečení použít místo mouky obyčejné, případně jen část obyčejné mouky špaldovou nahradit.
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou mouku. Hodí se nejen do slaného pečiva a do koláčů, ale i do cukroví, závinů nebo třeba knedlíků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct špaldový makovníček
Suroviny na velmi jednoduchý recept odměříme pomocí lžíce:
- Budeme potřebovat 10 hrušek nebo jablek střední velikosti, 5 lžic přírodního cukru, 5 vyloupaných vlašských ořechů, 1 lžičku skořice, 10 lžic mletého máku, 1 špetku soli, 20 lžic mleté špaldové mouky a 10 lžic oleje.
- Hrušky nebo jablka vykrojíme a nastrouháme, ovoce použijeme včetně slupky.
- Vlašské ořechy nahrubo rozmixujeme.
- Všechny suroviny smícháme v míse a vzniklé těsto rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch ozdobíme vidličkou např. vlnovkami.
- Makovníček upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
- Jíst ho můžeme ještě zatepla nebo zastudena. Na talířku si ho můžeme ozdobit např. kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky a zavařenou dýní s ananasovou příchutí.
Připravené jsou pro nás i další recepty z celozrnné mouky. Špaldovou mouku lze použít všude, kde je v receptech psaná celozrnná pšeničná.
Koláče z celozrnné mouky
Další recept na jednoduchý vláčný koláč určitě také potěší. Stačí na něj pouze několik surovin a o kyprost se postará prášek do pečiva.
- Potřebujeme 1 malý kelímek bílého jogurtu, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 2 jogurtové kelímky celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva a přibližně 100 ml mléka. Dále ovoce na ozdobení.
- Suroviny smícháme a dáme do koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou.
- Povrch těsta ozdobíme ovocem.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl quiche s delikátní bramborovou náplní plnou sýra a smetany, která luxusně chutná, a přitom je snadná
Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Komentáře