Jak dlouho se připravuje zásmažka? Záleží, jestli připravujeme světlou nebo tmavou
Jíška neboli zásmažka je tradiční způsob zahušťování polévek, omáček a šťáv k masu. Za zahuštění je odpovědný škrob obsažený v mouce. Škrob v teplé tekutině značně nabobtná a vytvoří jakýsi gel, tekutina díky tomu zhoustne.
Zásmažka neboli jíška se připravuje pouze ze dvou surovin - tuku a mouky. Z tuků volíme nejčastěji máslo pro svoje aroma, jíšku ale připravíme také ze sádla či rostlinného oleje. Co se týče mouky, sáhneme nejčastěji po klasické hladké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho připravovat zásmažku
Doba smažení jíšky (zásmažky) se liší podle připravovaného pokrmu. Jíšky zpravidla rozdělujeme na světlé, tmavé a cibulové:
- Světlá jíška - Tuto jíšku využíváme do světlých, mléčných omáček či polévek a také do bešamelu. Světlá jíška je rychle hotová. Jakmile do rozpuštěného tuku vsypeme mouku, mícháme ji svižně zhruba 1 minutu na středním plameni.
- Tmavá jíška - Tato jíška má výraznější chuť i barvu, využíváme ji do tmavých omáček i polévek a zejména do guláše. Její příprava je delší, tuk s moukou mícháme zhruba 5 minut do zhnědnutí. Avšak je třeba být ve střehu a nepřipálit ji, aby v hotovém pokrmu nevytvořila hořkou pachuť.
- Cibulová jíška - Do zelí, špenátu, luštěninových pokrmů nebo také do hustých polévek, přesně do těchto pokrmů se hodí cibulová jíška. Její příprava je stejná jako u základních jíšek, pouze nejdříve na tuku zpěníme cibuli.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře