Jak poznat špatný kvásek? Prozradí ho absence bublinek i acetonový zápach
Zdravý kvas roste doslova jako z vody, je plný bublinek a krásně voní po chlebu. Díky tomu se nám daří krásné chleby s chutnou a nadýchanou střídou. Co když je ale něco jinak? Poradíme vám, jak poznat slabý kvas.
Péče o kvas má svá pravidla. Potřebuje pravidelně krmit kvalitní moukou a odstátou vodou, také je potřeba dodržovat hygienu, abyste do něj nezanesli nečistoty a nežádoucí bakterie. Špatný kvas poznáte na první pohled, lze však zachránit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat špatný kvásek
Slabý kvas nikdy nenaroste přes noc (během 8–12 hodin) na dvojnásobný objem, netvoří žádné bublinky a kysele páchne po acetonu. Takovýto kvas je potřeba rozkrmit. Krmte ho pravidelně 2x denně po dobu alespoň 4 dnů, aby nabral sílu a mohli jste zase začít péct dobré chleby nebo jiné, např. sladké kvasové pečivo.
Plesnivý kvas je nutné vyhodit, plíseň jistě zasáhla celý obsah sklenice, byť to na pohled tak nevypadá. Nezoufejte, nový kvas snadno zase vypěstujete z mouky a vody, případně vám ho podarují v nebližší pekárně, či se rád rozdělí nějaký nadšený amatér pekař.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně upečený moučník pomocí špejle? Videonávod vám ukáže, jak na to
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Komentáře