Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Při loupání cibule často zbytečně slzíme a tiše zuříme, protože množství slupek jde velmi špatně dolů. Tuto činnost nám usnadní několik triků.
Přitom slzení lze omezit a loupání usnadnit. Přinášíme několik triků a vychytávek na jednodušší loupání. Vyberte si způsob, který vám nejlépe vyhovuje.
- Cibuli vložíme do cedníku nebo mísy s otvory. Svaříme přiměřené množství vody a cibuli vroucí vodou vydatně prolijeme. Případně cibule do horké vody na dvě minuty namočíme a scedíme. Po zchladnutí jde změklá slupka lépe oloupat a cibule také méně štípe do očí. Tento postup je obzvlášť výhodný u drobných cibulek.
- Slupku cibule (všechny vrstvy) podélně prořízneme a pak sloupneme všechny vrstvy najednou.
- Cibulí ze všech stran několikrát udeříme o prkénko. Slupka se uvolní a jde lehčeji oloupat.
- Může nám pomoci mikrovlnná trouba. Cibuli s odříznutými konci do ní vložíme na půl minuty. Půjde lépe loupat a zahřátí pomůže, aby tolik neštípala.
Jak nakrájet cibuli najemno
Na téma "Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná síla z přírody" se zaměřuje náš další článek. Připomene také, ve kterých receptech cibule nesmí chybět.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
27. 2. 2024 12:02
25. 2. 2024 14:02
Můj osvědčený postup. Resp. 2:
1) Neoloupanou cibuli přepůlíme ve směru od natě, po kořen. Teprve teď uřežeme konce - u nati rovně, u kořenů šikmo dovnitř (uřežeme tak spojení slupek). Z obou stran pak nožem vlezeme v některém rohu pod slupku a lehce ji stáhneme
2) Uřežeme oba konce a přes řezy, kolem dokola, narežeme vrchní dužinatou vrstvu. Nožem nebo nehty ji nadvihneme a oloupeme.
Druhá varianta je rychlejší, ale v suma sumárum po sečtení slupek na 5kg pytel cca 3 cibule vyhodíme. Samozřejmě, když se dělá nějaká "ekšn" a vaří se 60 litrů guláše nebo naopak, když potřebujete jenom jednu, tak se na to nehledí...