Letní jablka: Dozrávají uprostřed léta a jsou typická lahodnou nakyslou chutí a krátkou trvanlivostí
Letní jablka dozrávají na přelomu července a srpna. Když se jich konečně dočkáme, máme jen pár dní na jejich zpracování. Rychle padají ze stromů a jsou velmi oblíbená u včel a vos. Jak nejlépe jablka zpracovat a co z nich upéct, abyste si na nich pochutnali vy a ne vosy, vám poradíme v následujícím článku.
Tato lahodná jablka nejlépe chutnají rovnou utržená ze stromu. Jsou typická svou moučnou a mírně nakyslou chutí. Často se sbírají i popadaná pod stromem, v tom případě mohou být lehce otlučená. Před jejich kuchyňskou úpravou odstraníme zahnědlá místa, ale nahnilé nebo nakažené plody vyhodíme celé. Letní jablka miluje i drobný hmyz, který svým ochutnáváním ještě více zkracuje jejich krátkou trvanlivost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se dá z jablíček upéct
Letní jablka nejsou vhodná pro skladování, proto je musíme co nejrychleji zpracovat. Nejčastěji je používáme na pečené moučníky a dezerty. Oblíbenou variantou je jablečný štrúdl, který je z nich opravdu výborný. Jen si dejte pozor, abyste použili opravdu zralá jablka, v opačném případě může být štrúdl lehce kyselý. Pokud jsou na vás i přesto letní jablíčka až moc kyselá, můžete je prosladit domácím vanilkovým cukrem. Další výbornou variantou, jak zpracovat jablka, je připravit z nich jablkový džem. Uvedený recept vás naučí přípravu v domácí pekárně, díky čemuž budete mít džem hotový téměř bez práce.
Zpracování letních jablek trochu jinak
Jablka jsou vhodná nejenom na pečení sladkých jídel. Za vyzkoušení určitě stojí i čatní - lehká omáčka, která se podává ke grilovanému masu, sýrům či zelenině. Můžete si udělat čatní pouze z jablek, cibule a česneku nebo k hlavním ingrediencím ještě přidat papričku či fíky. Fantazii se meze nekladou. Další možností žádaného zpracování je jablečný ocet. Je to lahodné dochucovadlo, které se hodí do salátů, polévek i omáček. V chladnu vám vydrží i rok.
Drobenkový koláč s jablíčky
A jaké oblíbené recepty připravujte z letních jablek vy? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Na jablečnou "nutellu" výhodně zpracujete přebytky letních jablek. Lahodná čokoládová pomazánka má široké využití
Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Jak na domácí jablečný ocet z letních jablek? Jablka se použijí se slupkou i jádřinci, na výsledek si počkáte měsíc a v lednici vydrží rok
Komentáře