Nejlepší recepty rumunské kuchyně - spojení balkánských a středoevropských vlivů a tradic
Rumunsko je historicky považováno za bránu do Evropy a jako takové v sobě spojuje jak nám dobře známé gastronomické tradice, tak závan exotického orientu. Rumuni mají zálibu ve využívání sezónní zeleniny (rajčata, dýně, okurky, zelí, lilek), což mají společné se svými západními sousedy z Maďarska. Díky Dunaji a Černému moři mají na svém jídelníčku často ryby, především kapry a sumce a s oblibou si dávají i národní pokrm jménem mămăligă, což je kukuřičná kaše, dříve považována za jídlo chudých rolníků. Oblíbený je i slaný ovčí sýr telemea, který chutí připomíná nám dobře známý balkánský sýr.
Známou rumunskou sladkou pochoutkou je chalva. Ta vzniká rozemletím sezamových semínek, které se smíchají s medem. Výsledkem je hodně sladká, ovšem stoprocentně přírodní cukrovinka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Naučte se makronky, paštiky nebo třeba mořské plody. Čekají na vás profíci z Chefparade
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu