Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
20. 4. 2024 Vaření
Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti sychravému počasí a lezavé zimě. Pravě teď, kdy si s námi venkovní teploty pohrávají, se hodí si nějakou vydatnou polévku, která ovšem nestojí moc peněz, uvařit. A kam jinam sáhnout než do kuchařek našich babiček, které uměly připravovat jídla chutně, ale také levně?
Babi, uvař polévku
V našich domácnostech je polévka jedním ze základních pokrmů, ne nadarmo se přece říká, že je grunt. Někdo volí polévku jako první chod před hlavním jídlem, jiní je zase připravují syté a hutné, aby posloužily třeba jako plnohodnotná večeře. Obojí uměly i naše babičky, které s lehkostí a za pár korun dokázaly vyčarovat polévky, na které jsme se vždycky těšili. Podívejme se, co nám nejčastěji nabízely.
Mohlo by vás zajímat
Bramborová polévka
Bramboračka je tradiční a velmi oblíbená česká polévka, která se vyznačuje mimo skvělé chuti i jednoduchostí a nízkými náklady na přípravu. Základem této výživné a syté polévky jsou totiž brambory, mrkev a cibule. Do současných chladných dnů je ideální, dokáže skvěle zasytit i zahřát.
Náš tip: Výbornou bramboračku si můžete připravit podle tohoto receptu.
Česnečka
Česnečka je oblíbená pro své „kouzelné vlastnosti“. Má údajně léčivé účinky, zejména při nachlazení a chřipce, dokáže ovšem hodně pomoci i kocovině. Klasická česneková polévka se připravuje z pár ingrediencí, mezi nimiž nechybí česnek, brambory, vývar a dobře opečený chlebový kruton. Je to ideální jídlo pro zimní měsíce či sychravé dny, kdy posiluje imunitní systém a pomáhá tělu v boji proti virům a bakteriím.
Náš tip: Chuťově intenzivní česnekovou polévku si můžete připravit podle receptu zde.
Mohlo by vás zajímat
Čočková polévka
Jde o vydatnou polévku plnou bílkovin, ve které kombinujeme čočku, klobásu či uzené maso a cibuli. Je velkou výhodou, že tuto polévku můžete připravit i ze „zbytků“. Pokud si totiž den předem jako hlavní chod uděláte čočku s uzeným, maté dva v jednom. Za pomoci vývaru a trochy dalších ingrediencí, například majoránky, lze totiž lehce vyčarovat sytou a chuťově perfektní polévku.
Náš tip: Jak na perfektní čočkovku, se dozvíte v tomto receptu.
Vývar s nudlemi
Vývar je základ. Je levný, jeho příprava je velmi jednoduchá a dá se doplnit dle chuti každého strávníka. Pokud budete chtít připravit co nejlevnější verzi, budete potřebovat pouze kuřecí kosti, cibuli, česnek mrkev, celer a petržel. Přidáte trochu nového koření, pepře a bobkového listu a máte hotovo. S nudlemi navíc získáte sytější polévku, která může sloužit i jako skvělá přesnídávka nebo večeře.
Náš tip: Jednoduchý a rychlý vývar si snadno připravíte podle tohoto receptu.
Mohlo by vás zajímat
Kroupová polévka
Kroupová polévka je patří mezi ty nejlevnější a zároveň nejjednodušší. Je ideální pro chladnější dny a lze ji připravit z běžně dostupných surovin. Základem jsou kroupy, obvykle ječné, nesmí chybět kořenová zelenina, jako je mrkev, petržel a celer. Lze také přidat kousek uzeného masa nebo klobásy. Kroupová polévka se často podává jako hlavní chod třeba s čerstvým chlebem.
Náš tip: Sytou polévku, snadnou na přípravu si můžete připravit podle tohoto receptu.
Hrstková polévka
Hrstková polévka se na stolech objevuje především v zimních měsících, ale současné teploty si její zařazení do jídelníčku také „zaslouží“. Tato vydatná a aromatická polévka se připravuje z hrachu, který se nejprve namočí přes noc, aby změkl a snadněji se vařil. Mezi další ingredience patří uzené maso, cibule, česnek a koření, jako je majoránka, tymián a bobkový list. Hrstková polévka se často podává s pečivem jako hlavní chod.
Náš tip: Tradiční polévku si můžete uvařit podle receptu zde.
Fazolová polévka
Fazolová polévka se u nás vaří v mnoha variantách. Základem této vydatné a výživné polévky jsou samozřejmě bílé nebo červené fazole, které doplňují různé druhy zeleniny, například mrkev, celer a brambory, které polévce dodávají lepší chuť. Tu mohou doplnit i kousky uzeného masa. Majoránka, česnek a bobkový list zase přidávají úžasné aroma.
Náš tip: Jak na skvělou fazolovou polévku, se dozvíte v tomto receptu.
Dršťková polévka
Dršťková polévka je tradiční český pokrm, který má mnoho příznivců po celé naší zemi. Jde o hustou, kořeněnou polévku, jejíž základem jsou dršťky, tedy vyčištěné a naporcované hovězí žaludky (občas mohou být zaměněny za houby). Její chuť vytváří spojení cibule, česneku, majoránky a papriky, které polévce dodává i skvělé aroma. Dršťkovka může být díky své sytosti podávána jako hlavní jídlo i hodně výrazná večeře. Polévka, kterou najdete v menu mnohých restaurací a hospod, se do chladných dnů hodí báječně.
Náš tip: Populární dršťkovku snadno připravíte podle našeho videoreceptu.
Cibulačka
Cibulačka je další oblíbenou polévkou, která vyniká jednoduchostí přípravy a surovinami, které seženete za pár korun. Základem této polévky je cibule, doplněná o brambory a majoránku, která polévce dodává typickou vůni a chuť. U cibulačky ovšem nespoléhejte na to, že vás příliš zasytí. Na druhou stranu ale díky vysokému obsahu cibule, která je známa svými protizánětlivými vlastnostmi, může tato polévka také přispět k lepšímu zdraví dýchacích cest.
Náš tip: Připravit cibulačku je snadné, přesvědčit se o tom můžete v našem videu.
Zelňačka
Na závěr má patřit to nejlepší, což je pro mnohé zelňačka. Kysané zelí, které polévce dodává charakteristickou kyselost a aroma, se skvěle doplňuje s klobásou nebo uzeným masem, cibulí, bramborami a kořením, jako jsou majoránka, pepř a bobkový list. Zelňačka je obzvláště oblíbená v chladnějších měsících, protože je výživná a skvěle zahřeje, ale chutná samozřejměza každého počasí.
Náš tip: Jednu z nejoblíbenějších polévek u nás snadno připravíte podle tohoto receptu.
Jak skvěle vypadají polévky, které vás zahřejí a určitě vám i zvednou náladu, se můžete podívat do naší fotogalerie:
Extra tip: Zapomenout nesmíme ani na skvělou rajskou polévku, uvařte si ji podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeská couračka: Ta nejjednodušší polévka z kysaného zelí se smetanou zasytí a zahřeje, kousek klobásky ji navoní
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat chleba: Vyhrály dvě metody našich babiček, i po týdnu byl bochník dobrý
Top 3 klasické polévky pro rychlý a vydatný oběd
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
VIDEO: Eliška testuje polévkárny v Praze. Skvělou hrachovku mají v Podolí, vývar na Pankráci
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Jak na tu nejlepší zelňačku? Základem je dobré zelí, vylepší ji dobrá uzenina, kysaná smetana, ale třeba i sušené švestky