Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti sychravému počasí a lezavé zimě. Pravě teď, kdy si s námi venkovní teploty pohrávají, se hodí si nějakou vydatnou polévku, která ovšem nestojí moc peněz, uvařit. A kam jinam sáhnout než do kuchařek našich babiček, které uměly připravovat jídla chutně, ale také levně?

Babi, uvař polévku

V našich domácnostech je polévka jedním ze základních pokrmů, ne nadarmo se přece říká, že je grunt. Někdo volí polévku jako první chod před hlavním jídlem, jiní je zase připravují syté a hutné, aby posloužily třeba jako plnohodnotná večeře. Obojí uměly i naše babičky, které s lehkostí a za pár korun dokázaly vyčarovat polévky, na které jsme se vždycky těšili. Podívejme se, co nám nejčastěji nabízely.

Bramborová polévka

Bramboračka je tradiční a velmi oblíbená česká polévka, která se vyznačuje mimo skvělé chuti i jednoduchostí a nízkými náklady na přípravu. Základem této výživné a syté polévky jsou totiž brambory, mrkev a cibule. Do současných chladných dnů je ideální, dokáže skvěle zasytit i zahřát.

Náš tip: Výbornou bramboračku si můžete připravit podle tohoto receptu.

Česnečka

Česnečka je oblíbená pro své „kouzelné vlastnosti“. Má údajně léčivé účinky, zejména při nachlazení a chřipce, dokáže ovšem hodně pomoci i kocovině. Klasická česneková polévka se připravuje z pár ingrediencí, mezi nimiž nechybí česnek, brambory, vývar a dobře opečený chlebový kruton. Je to ideální jídlo pro zimní měsíce či sychravé dny, kdy posiluje imunitní systém a pomáhá tělu v boji proti virům a bakteriím.

Náš tip: Chuťově intenzivní česnekovou polévku si můžete připravit podle receptu zde.

Čočková polévka

Jde o vydatnou polévku plnou bílkovin, ve které kombinujeme čočku, klobásu či uzené maso a cibuli. Je velkou výhodou, že tuto polévku můžete připravit i ze „zbytků“. Pokud si totiž den předem jako hlavní chod uděláte čočku s uzeným, maté dva v jednom. Za pomoci vývaru a trochy dalších ingrediencí, například majoránky, lze totiž lehce vyčarovat sytou a chuťově perfektní polévku

Náš tip: Jak na perfektní čočkovku, se dozvíte v tomto receptu.

Vývar s nudlemi

Vývar je základ. Je levný, jeho příprava je velmi jednoduchá a dá se doplnit dle chuti každého strávníka. Pokud budete chtít připravit co nejlevnější verzi, budete potřebovat pouze kuřecí kosti, cibuli, česnek mrkev, celer a petržel. Přidáte trochu nového koření, pepře a bobkového listu a máte hotovo. S nudlemi navíc získáte sytější polévku, která může sloužit i jako skvělá přesnídávka nebo večeře.
Náš tip: Jednoduchý a rychlý vývar si snadno připravíte podle tohoto receptu.

Kroupová polévka

Kroupová polévka je patří mezi ty nejlevnější a zároveň nejjednodušší. Je ideální pro chladnější dny a lze ji připravit z běžně dostupných surovin. Základem jsou kroupy, obvykle ječné, nesmí chybět kořenová zelenina, jako je mrkev, petržel a celer. Lze také přidat kousek uzeného masa nebo klobásy. Kroupová polévka se často podává jako hlavní chod třeba s čerstvým chlebem.

Náš tip: Sytou polévku, snadnou na přípravu si můžete připravit podle tohoto receptu. 

Hrstková polévka

Hrstková polévka se na stolech objevuje především v zimních měsících, ale současné teploty si její zařazení do jídelníčku také „zaslouží“. Tato vydatná a aromatická polévka se připravuje z hrachu, který se nejprve namočí přes noc, aby změkl a snadněji se vařil. Mezi další ingredience patří uzené maso, cibule, česnek a koření, jako je majoránka, tymián a bobkový list. Hrstková polévka se často podává s pečivem jako hlavní chod.

Náš tip: Tradiční polévku si můžete uvařit podle receptu zde.

Fazolová polévka

Fazolová polévka se u nás vaří v mnoha variantách. Základem této vydatné a výživné polévky jsou samozřejmě bílé nebo červené fazole, které doplňují různé druhy zeleniny, například mrkev, celer a brambory, které polévce dodávají lepší chuť. Tu mohou doplnit i kousky uzeného masa. Majoránka, česnek a bobkový list zase přidávají úžasné aroma. 

Náš tip: Jak na skvělou fazolovou polévku, se dozvíte v tomto receptu.

Dršťková polévka

Dršťková polévka je tradiční český pokrm, který má mnoho příznivců po celé naší zemi. Jde o hustou, kořeněnou polévku, jejíž základem jsou dršťky, tedy vyčištěné a naporcované hovězí žaludky (občas mohou být zaměněny za houby). Její chuť vytváří spojení cibule, česneku, majoránky a papriky, které polévce dodává i skvělé aroma. Dršťkovka může být díky své sytosti podávána jako hlavní jídlo i hodně výrazná večeře. Polévka, kterou najdete v menu mnohých restaurací a hospod, se do chladných dnů hodí báječně.

Náš tip: Populární dršťkovku snadno připravíte podle našeho videoreceptu.

Cibulačka

Cibulačka je další oblíbenou polévkou, která vyniká jednoduchostí přípravy a surovinami, které seženete za pár korun. Základem této polévky je cibule, doplněná o brambory a majoránku, která polévce dodává typickou vůni a chuť. U cibulačky ovšem nespoléhejte na to, že vás příliš zasytí. Na druhou stranu ale díky vysokému obsahu cibule, která je známa svými protizánětlivými vlastnostmi, může tato polévka také přispět k lepšímu zdraví dýchacích cest.

Náš tip: Připravit cibulačku je snadné, přesvědčit se o tom můžete v našem videu.

Zelňačka

Na závěr má patřit to nejlepší, což je pro mnohé zelňačka. Kysané zelí, které polévce dodává charakteristickou kyselost a aroma, se skvěle doplňuje s klobásou nebo uzeným masem, cibulí, bramborami a kořením, jako jsou majoránka, pepř a bobkový list. Zelňačka je obzvláště oblíbená v chladnějších měsících, protože je výživná a skvěle zahřeje, ale chutná samozřejměza každého počasí

Náš tip: Jednu z nejoblíbenějších polévek u nás snadno připravíte podle tohoto receptu.

Jak skvěle vypadají polévky, které vás zahřejí a určitě vám i zvednou náladu, se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Polévky do sychravých dnů

Ukázat 13 fotografií

Extra tip: Zapomenout nesmíme ani na skvělou rajskou polévku, uvařte si ji podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli