Babiččina podmáslanka
Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 3 022 kJ / 722 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,40 g |
Tuky | 28,16 g |
Vláknina | 4,68 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 965 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 63,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.
Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2024 12:05
Moc dobrá byla
3. 2. 2024 21:40
Je moooc dobrá. Děkuji za recept a doporučuji všem vyzkoušet uvařit ukládám si
8. 1. 2021 09:38
Jitka63: Podmáslí=cmar
8. 1. 2021 08:40
Jitka63: Slovensky cmar? https://sk.wikipedia.org/wiki/Cmar
8. 1. 2021 07:46
Poprosim čo je podmásli?Dakujem
15. 6. 2018 15:39
27. 1. 2018 18:01
Recept je pro mne také spojen s nostalgickou vzpomínkou nejen na babičku, ale i na dobu, kdy jsme chovali kravičku nebo dvě a užívali si domácího mléka, tvarohu, podmáslí apod. Hlavně v létě jsme tuto výbornou polévku měli velmi často, jen s tím rozdílem, že babička uvařila brambory vcelku zvlášť (aby byly i jako příloha ke druhému chodu) a každý si v talíři rozkrájel brambory a zalil polévkou, do které babička nedávala česnek a kopr někdy nahradila nebo doplnila pažitkou. Dávám zasloužený bod.
2. 7. 2017 11:47
Dekuji za recept. Prave jsem ji dovarila, je vynikajici. Dychla na me nostalgie detstvi. Recepty babicek jsou vzdycky nej...
27. 6. 2017 20:55
výborná polévka
5. 10. 2016 11:36
Jenda1: U někteých receptů jsme název upravili, aby byly lépe dohledatelné. Tento recept je skvělý a hodně oblíbený. Bohužel názvy jako "Babiččina dobrota, Honzova pochoutka, Moje domácí bašta" atd. nikdo nikdy nevyhledává, proto jsou takové recepy často zapadnuté a to je škoda. Nicméně chápu, nebudeme už do názvů zasahovat.
4. 10. 2016 18:02
Mohl by mi někdo s "adminů" vysvětlit, proč byl změněn název receptu? K tomuto receptu mám citovou vazbu a na talíři, který je na mé původní fotce, mi babička podmaslanku servírovala. Samozřejmě Naďčinu fotku tam nechávám, protože je skvělá.
4. 10. 2016 11:45
Určitě skvělá polévka, ale rozhodně bych kopr nevařila, ale dala jej až do hotové polévky, jinak strattí nejen skoro všechny vitaminy a hodnoty bylinky, ale i chut. A jak je známo, mouku je nutné vařit 20 minut, aby byla dobře stravitelná a nepůsobila všelijaké alergie a nesnášenlivosti.
22. 10. 2014 18:47
Rychlá, dobrá, zdravá a levná polévka
12. 9. 2013 09:18
do polévky možno přidat kroupy ,nakonec smetanu. tady se jí říká rozmíchaná. CIBULE,KMÍN.
3. 8. 2013 14:56
Nakonec jsem tam přidal 3 PL cukru a citrónovou šťávu, aby to připomínalo koprovku, jinak je to prostě ohřátý podmáslí, víceméně bez chuti
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Zapečené brambory s mletým masem a smetanou
Belus uvařila před 11 minutami
Banánové lívance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařil před 16 minutami
Domácí langoše
SaraValova uvařila před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
NANNY uvařila před 1 hodinou
Bezinkový sirup
tomas392 uvařila před 1 hodinou
Pečená krkovička
tomas392 uvařil před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč s mákem
Olgaskvorova uvařila před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Choderaviktor uvařila před 2 hodinami
Kuřecí prsa - Havaj
Evule1 uvařila před 2 hodinami
Rychlá škvarková pomazánka
Hanicka81 uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ne každý holduje rybí polévce. Jenže jaké máme možnosti bezmasé štědrovečerní polévky? Rozhodně je z čeho vybírat
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Další recepty
Tématické fráze: polévka z podmáslí koprová polévka od babičky jak zamrazit kopr podmáslová polévka babicciny recepty kyselka polévka jelení jazyk houba recept polívka z podmáslí polévka kyselka kyselka recept recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý jak zmrazit kopr libeček použití jelení jazyk houba polévka z kefíru koprová polévka z podmáslí jelení jazyk houba recepty recepty koprová polévka od babičky podmáslová polévka s koprem polívka kyselka
Suroviny: podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, mouka hladká, vejce, máslo
Babiččina podmáslanka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k57N
58 názorů