Dršťková polévka I
Dršťková polévka je tradiční druh české polévky z hovězích drštěk. Uvařit dršťkovou polévku je zdlouhavé, ale tento postup se vyplatí, protože pak máte výbornou polévku, za jakou by se nestyděl ani žádný šéfkuchař.
Suroviny pro 10 porcí
10 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 11 060 kJ / 2 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 212,37 g |
Tuky | 133,31 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 459 mg |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 142,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Polévka by měla být hustší, tzv. přesnídávková.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 11. 2023 18:04
Výborný
24. 2. 2023 09:24
26. 1. 2023 11:53
Výborná polévka
6. 12. 2022 08:42
Tonja: Opraveno
5. 12. 2022 22:40
V úvodním textu se píše, že se tato polévka vaří - cituji "z vepřových nebo hovězích drštěk". Dršťky jsou částí žaludku přežvýkavců, vepř takový žaludek nemá a vepřové dršťky jsou nesmysl.
18. 11. 2022 14:03
Dršťkovou polévku vařívám od nepaměti po paměti (podle V. Vrabce) v podstatě jako MilaH: v komentáři 9. 1. 2020 06:49 vyjma klasické jíšky (zahušťuji bezlepkově ovesnými vločkami). Nasládlost po zelenině srážím kapkou octa
Dnes to imrvére furt nebylo ono, grrr tak jsem gůglil a nakonec jsem natrefil na tento rcp...
KMÍÍÍN???
No jo, chtělo to KMÍÍÍN
Dnes to imrvére furt nebylo ono, grrr tak jsem gůglil a nakonec jsem natrefil na tento rcp...
KMÍÍÍN???
No jo, chtělo to KMÍÍÍN
16. 1. 2020 19:04
ladislav.szekely: U nás taky ne. Základ jako na gulášovku a místo masa dršťky.
9. 1. 2020 07:49
Tak takhle podobne delam drstkovou polevku ja. Nejdriv uvarim drstky do mekka asi tak hodinku s celou cibuli a celymi 5-6 strouzky cesneku i s Vegetou a trochou soli. Drstky tady mame ciste, takze nevylevam vodu. Cibuli pak vyhodim. Pak drstky nakrajim na nudlicky. Mezitim si udelam ve velke panvi tmavsi jisku na olivovem oleji, kamz potom pridam cervenou papriku. Zvlast na druhe velike panvi osmazim 2 cibule do ruzova, pridam strouhanou mrkev- 4-5 velke, celer cely-velky, petrzel-3.
az zelenina pusti barvu. Nakonec nastrouhany cesnek- celou hlavicku, ale ten uz moc nesmazim, mam rada silnejsi chut. Pak dam varit do vyvaru jisku a asi za 15 minut pridam smazenou zeleninu a kdyz je zelenina mekka pridam uvarene, nakrajene drstky. Polevku delam asi z 5 kil drstek, tudiz varim ve velikem hrnci (19 L). Nakonec jeste prichutim peprem, pridam i palivou papriku, nebo Ajibasco, maggi, nebo hovezi kostky bujonu, majoranku a jeste podle potreby sul. Konecny vytvor je asi 15 litru polevky! Te snime urcite aspon 4 litry a zbytek zamrazim a mam pokoj na pul roku a kdykoliv pro pratele, kteri moji drstkovku milujou!!www.toprecepty.cz
az zelenina pusti barvu. Nakonec nastrouhany cesnek- celou hlavicku, ale ten uz moc nesmazim, mam rada silnejsi chut. Pak dam varit do vyvaru jisku a asi za 15 minut pridam smazenou zeleninu a kdyz je zelenina mekka pridam uvarene, nakrajene drstky. Polevku delam asi z 5 kil drstek, tudiz varim ve velikem hrnci (19 L). Nakonec jeste prichutim peprem, pridam i palivou papriku, nebo Ajibasco, maggi, nebo hovezi kostky bujonu, majoranku a jeste podle potreby sul. Konecny vytvor je asi 15 litru polevky! Te snime urcite aspon 4 litry a zbytek zamrazim a mam pokoj na pul roku a kdykoliv pro pratele, kteri moji drstkovku milujou!!www.toprecepty.cz
16. 10. 2016 12:38
Honza: fuj,proto me ten blivajz nechutna v hospode,ja je peru i nekolikrat,jen je zahreju tak na 70 a se soli je vyperu,polevka voni a nesmrdi jak stolice
7. 11. 2014 11:05
Tak to tu pročítám a dovolte abych se taky připojil,pokud koupíte předvařené prané a ještě k tomu mražené drštky tak ani nemusíte dělat drštkovou polévku když tam dáte hadr na nádobí má to stejnou chut:žádnou. stokrát prát vařit a furt dokola nemá smysl, jen vyperete chut dršek a nic z toho nezbyde. V hospodách a u všech co maj trochu znalostí z gastronomie se připravují tak, že se v jedné vodě(JIŽ NAKRÁJENÉ) přivedou k varu scedí hodí se na cibuli se vším ostatním a vaří, nic víc nic mín.
19. 12. 2012 14:01
dnes jsem opět vařila, přidala jsem paprikové vločky a chilli
a foto a díky
a foto a díky
3. 12. 2011 22:15
Moje první dršťková v životě...
Mužská část domácnosti byla nadšená, i když mi v ní chyběla petržel a cibulka byla na másle místo sádla.
Přidávám bodík!
Mužská část domácnosti byla nadšená, i když mi v ní chyběla petržel a cibulka byla na másle místo sádla.
Přidávám bodík!
30. 4. 2011 12:07
výýborná
přidávám bod a foto
přidávám bod a foto
9. 7. 2009 12:54
Díky ! V březnu a květnu mi úplně unikly Vaše komentáře.
Jsem ráda, že chutnalo. Finneto, vařím si dršťky sama, mně to voní, fakt. Prostě úchyl.
Jsem ráda, že chutnalo. Finneto, vařím si dršťky sama, mně to voní, fakt. Prostě úchyl.
9. 7. 2009 07:45
včera jsem jí vařila a byla supééééér moc jsme si pochutnali. ale dala jsem také hlubokozmražené a předvařené dršťky (nesnáším ten smrad, co se vždycky line z kuchyně, když je musím vařit syrové). díky za recept a dávám bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 29 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 35 minutami
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 1 hodinou
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 12 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 12 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Další recepty
Tématické fráze: dršťková polévka dršťková polévka předvařené dršťky dršťková polévka z předvařených drštek dršťková polévka recept dršťková polévka z předvařených recepty drštková polévka domácí drštková polévka držtková polévka nejlepší dršťková polévka recept na drštkovou polévku drštková polívka predvarene drstky recept drštkova polevka dršťková polévka dršťková držťková polévka z drštěk drštková polévka z předvařených drštek recept babiččina drštková polévka držková polévka dršková polévka
Suroviny: dršťky, cibule, sádlo, mouka hladká, paprika sušená sladká, sůl, kmín celý, česnek, pepř mletý, majoránka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
16 názorů